Als iets uitstraling geeft aan een video, zijn het wel dronebeelden. Bij Eisma Content Marketing krijgen we van klanten dan ook geregeld de vraag ‘of we iets kunnen met een drone?’ Ja, dat kan, maar …
Eerder schreven we al een blog over drones . Sindsdien zijn de regels voor dronevliegen meerdere keren aangescherpt en veranderd. Wil jij een video laten maken met daarin dronebeelden, dan schakel je natuurlijk het liefst een partij in die op de hoogte is van alle do’s en don’ts. Toch kan het geen kwaad om zelf ook enigszins op de hoogte te zijn voordat je een dronevideo laat maken.
Nieuwe regels
- Dronepiloten met een drone boven de 250 gram, voorzien van een camera moeten een theorie-examen doen, vliegbewijs halen en zich registreren bij de RDW. Piloten die dat niet doen, zijn in overtreding. Drones met een lager gewicht zijn zogenoemde speelgoeddrones. Hiervoor is geen examen, vliegbewijs en registratie.
- De kans dat je voor je bedrijfsvideo een jeugdige dronepiloot inschakelt is klein. Toch goed om te weten: de minimumleeftijd voor dronevliegen met een drone boven de 250 gram is 16 jaar.
- Werd eind 2020 al een maximale vlieghoogte van 120 meter boven land of water ingesteld, sinds begin dit jaar moeten nieuwe drones uitgerust zijn met verplichte software die de vlieghoogte regelt.
Voor dronebeelden van een gemiddeld bedrijfspand of ander pronkstuk vormt die restrictie meestal geen probleem. De drone hoeft namelijk niet naar 120 meter hoogte om een object mooi in beeld te krijgen; het resultaat hangt af van de grootte van het object en de beeldhoek van de camera op de betreffende drone.
Bestaande regels
- Nederland telt nogal wat gebieden waar een droneverbod geldt. Denk aan no fly-zones rond vliegvelden of Natura 2000-gebieden. Deze vind je op de dronekaart van Nederland. Bevindt het hoofdobject van jouw video zich in deze cirkel, dan kun je dronebeelden wel vergeten. Zelfs als de dronepiloot bereid is om tegen de regels in zijn drone op te laten, zal het niet lukken omdat de software van de drone blokkeert.
- Over mensenmassa’s vliegen mag niet uit veiligheidsoverwegingen; stel dat de drone een storing krijgt en naar beneden valt… Daarnaast moet een dronevlieger met zijn drone op minimaal 30 meter afstand blijven van zogenoemde ‘onbetrokken personen’, dat wil zeggen voorbijgangers zoals fietsers en wandelaars die niet betrokken zijn bij de drone-opname. Met andere woorden: als het te filmen object zich in een drukke omgeving bevindt, wordt het lastig.
- De drone-operator is verantwoordelijk voor de vlucht. Meestal is de dronepiloot ook de drone-operator.
In de toekomst
Vanaf 2023 moeten drones voorzien zijn van een CE-markering. Dit geeft aan dat dat het product voldoet aan de gestelde eisen op het gebied van veiligheid, gezondheid en milieubescherming. Voor bestaande drones zonder CE-markering gelden vanaf die tijd strengere regels.
Meer weten over videomogelijkheden en dronebeelden? Contact ons!