Ga naar hoofdinhoud

Het belang van een goed zoekwoordenonderzoek

Je hebt een mooi artikel, een interessante whitepaper of een relevante video gemaakt. Dan wil je natuurlijk ook dat mensen die kunnen vinden om te zien of lezen. Maar met alleen het online publiceren van je content kom je er niet. Een zoekwoordenonderzoek is een eerste stap om je online vindbaarheid te boosten.

Vakjargon vs populaire zoekopdrachten

Een zoekwoordenonderzoek voer je uit om Een goed verhaal maak je door goed zoekwoordenonderzoekde content van je website zó in te richten, dat je optimaal vindbaar bent voor zoekmachines en toekomstige websitebezoekers. Met een zoekwoordenonderzoek bepaal je welke zoektermen relevant zijn voor je bedrijf, je belangrijkste categorieën en producten. Daar pas je je (bestaande) content op aan. Als vakspecialist gebruik je vast vaak vakjargon op je website, maar het kan zijn dan je websitebezoekers hele andere woorden gebruiken voor hetzelfde onderwerp. Juist om die reden in een zoekwoordenonderzoek belangrijk. Je wilt deze mensen immers bereiken met je content.

Hoe doe je een zoekwoordenonderzoek?

Een zoekwoordenonderzoek begint met het analyseren van je eigen website en een lijstje maken van zoekwoorden die gerelateerd zijn aan je producten/diensten. Vervolgens kijk je naar de zoekwoorden die bezoekers gebruiken om op je website te komen. Tools als Google Analytics en Google Search Console kunnen je hier inzicht in geven. Hier vind je niet alleen op welke zoekwoorden je in zoekmachines vindbaar bent, maar ook welke zoektermen er binnen je website gebruikt worden. Ben je van plan om nieuwe content te maken? Dan loont het om uit te zoeken op welke zoekwoorden veel in Google gezocht wordt en waar dus een hoog zoekvolume op zit. Als je een Google Ads account hebt, kun je gebruik maken van de Google zoekwoordenplanner. Heb je geen Google Ads account? Dan is UberSuggest een gebruiksvriendelijke tool. Aan de hand van zoekvolumes kun je bepalen wat de meest relevante zoekwoorden zijn om je op te richten.Kijk daarnaast ook eens naar je concurrenten. Welke zoekwoorden gebruiken zij op hun website? Misschien zitten hier wel woorden tussen waar je zelf nog niet aan gedacht hebt. Zoekmachines zelf geven je ook suggesties. Typ eens een zoekopdracht in en scroll vervolgens naar beneden, hier vind je gerelateerde zoekopdrachten die door mensen zijn gedaan.

Longtail vs shorttail zoekwoorden

Shorttail zoekopdrachten bestaan uit slechts één of twee woorden. Dit zijn vaak brede, algemene zoektermen waar veel op gezocht wordt, maar waar het ook heel moeilijk is om bovenaan mee te komen in een zoekmachine. Longtail zoekwoorden zijn specifieker en bestaan uit meer woorden. Vaak zit er een lager zoekvolume op, maar dit zijn over het algemeen wel de zoekopdrachten die aansluiten op jouw website of product.

Voorbeeld: ‘infraroodverwarming’ is een algemeen zoekwoord en kan allerlei resultaten opleveren. Beter is het om je content te optimaliseren op ‘infraroodverwarming voor badkamer’. De zoekterm is nu specifieker gemaakt, waarmee je de kans vergroot dat je bezoekers trekt die op zoek zijn naar jouw product.

Het stopt niet bij een zoekwoordenonderzoek

Bij online vindbaarheid komt meer kijken dan alleen een zoekwoordenonderzoek. Wil je meer lezen over SEO en je online vindbaarheid verbeteren? Lees het in onze blog ‘is jouw geschreven content SEO-proof?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *