
Collega content journalist Koen Wieriks reist stad en land af om de mooiste verhalen op te halen. Maar hoe maak je van een goed onderwerp een interessant artikel?
Een goed verhaal begint met de eerste zin. Koen: “Deze moet staan als een huis. Dit bepaalt mede of jouw lezer het verhaal wel of niet gaat lezen. Uitdagend, prikkelend of onverwacht. Er zijn meerdere manieren om je lezer het verhaal binnen te lokken. Vaak laat ik mijn hoofdpersoon een beweging of actie maken. Het liefst een handeling die symbool staat voor het verhaal. Krakende deuren die openzwaaien of machines die pruttelen. De truc met de beweging of actie werkt altijd. Dan je zit je lezer meteen in het verhaal. Ook een pakkende of gewaagde quote doet het goed als openingszin.”
Goede kapstok
Een goed begin is leuk, maar dan ben je er nog niet. Volgens Koen zit in het goed neerzetten van je verhaal de meeste tijd. De kapstok, zoals hij het noemt. “Er is niets zo vervelend als een verhaal dat niet loopt. Je wilt niet dat je lezer halverwege afhaakt. Bedenk eerst goed wat je met het verhaal wilt vertellen. Kies daarna voor een chronologische opbouw. Zorg dat de kern op een derde van je verhaal zit. Met deze gulde snede is je verhaal goed verdeeld.” Maar wat is dan die kern? Dat verschilt per verhaal. Koen verduidelijkt: “Voor een persoonlijk interview is dat bijvoorbeeld het kantelpunt in iemands leven. Bij een projectdocumentatie is het vaak de oplossing van een geschetst probleem. Kortweg is de intro er om je lezer te prikkelen en je onderwerp te introduceren. In de inleiding schets je een probleem of stelling. Die kun je verderop in je artikel verder toelichten en uitbouwen.”
Nachtkaars
Een blik op Koens scherm toont na een uur al een aardige letterbrij. Kop, tussenkopjes, platte tekst. Alles is er. Alleen nog een goede uitsmijter. Je wil tenslotte niet dat je verhaal als een nachtkaars uitgaat. Koen tipt: “Ik sluit mijn verhalen vaak af met een mooi citaat. Je kunt er met je vraagstelling ook al rekening mee houden. Wat zijn je toekomstverwachtingen? Waar zie je uitdagingen? Hoe kijk je terug op die gebeurtenis? Zou je sommige zaken nu anders hebben aangepakt? Allemaal vragen die een mooie slotzin kunnen opleveren. Je wil natuurlijk het liefst dat het verhaal stevig na echoot in het hoofd van je lezer. Een goed verhaal stopt niet bij de laatste punt.”
Fotografie: Johan van der Wardt
Het volledige interview met Koen Wieriks is verschenen in het magazine Content. Marketing met een verhaal. Een gratis exemplaar bestellen kan hier.