Ga naar hoofdinhoud

Inspirerende content marketing: Foodbrigade

Een spatje natte sneeuw, eindeloze plensbuien en nachtelijke vrieskou waar de pinguïns op Antarctica nog van rillen. Nee, met de lente wil het de komende weken nog niet echt vlotten. Mijn tip: fantaseer jezelf op een zonovergoten terras met een cocktail aan je lippen. Maar waar kies je voor? Is een gin tonic hopeloos ouderwets of moet je toch echt aan de vermout dit voorjaar? Wie een beetje wil bijblijven, krijgt door de jungle aan foodblogs al snel last van keuzestress. Zo ook horecaondernemers en chefs.

Bloemkool pimpen

Foodservice-groothandel Sligro speelde hier handig op in. In 2013 kwam het Veghelse bedrijf met een geslaagd voorbeeld van content marketing op de proppen: Foodbrigade. Op dit digitale platform schotelt Sligro zijn klanten er een dagelijkse dosis content voor. Hoe pimp je je boerenkool, wat leg ik deze zomer op de barbecue, hoe tap je het perfecte pilsje en waarom moeten we massaal aan het geitenvlees? Ook vertellen producenten, chefs en ondernemers over hun drijfveren, producten en ervaringen. Blogs, interviews, video’s en foto’s in full colour. Het concept leverde de grootgrutter de nodige waardering op. Zo won Foodbrigade twee jaar geleden nog een zilver award bij The International Content Marketing Awards in Londen. Sligro mikt met  Foodbrigade op het midden en hoog segment van de horeca. Maar de doorgewinterde huis- tuin- en keukenkok kan ook eindeloos verdwalen in deze contentsoep. En voor een echte foodfreak zoals ik is dat watertanden.

Kengetallen

Een ander goed voorbeeldje van content marketing uit het boekje is de videorubriek ‘Kengetallen’. Hierin vertellen chef-koks over hoe je als horecaondernemer de hand boven het hoofd houdt. Een prima manier om betrokkenheid te creëren. Zoals chef-kok René Vermeulen in een van de afleveringen zegt: Als ik een garnalengerecht op de kaart heb staan en de pleuris breekt uit met garnalenvissers, dan kan ik alles weer opnieuw uitrekenen.Verhalen om van te smullen.

Goede cocktail

Het doel van Sligro was om het ondernemerschap van hun klanten in de spotlights te zetten. Maar ook niet-klanten komen aan het woord op Foodbrigade. Het belangrijkste uitgangspunt; het verhaal moet goed zijn. En dat is precies waar het bij content marketing om draait. Wie is de persoon achter het product? Wat is zijn verhaal? De consument wil niet alleen weten wat hij koopt maar ook van wie hij het koopt. Die cocktail van persoonlijke verhalen en een slimme mediamix maakt deze content marketing tot een succesrecept.

Koen Wieriks is journalist bij Eisma Content Marketing. Hij houdt zich onder andere bezig met het maken van video-producties, schrijven van artikelen en begeleiden van webinars.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.