Vrijwel iedereen kent het, maar niet iedereen kan er mee omgaan: Snapchat. Tenminste als ik voor mezelf spreek. Na een paar keer inloggen snapte ik het ‘snappen’ nog steeds niet en was ik er klaar mee. Snaphetnietchat dus in mijn geval. Maar de populariteit van de app blijft maar stijgen en inmiddels ‘snappen’ bijna twee miljoen gebruikers er op los. Reden genoeg om nog eens een poging te wagen. Want wat kun je nu precies met deze app? Is het mogelijk Snapchat in te voegen in de content marketing-strategie van je bedrijf en zo ja, hoe dan?
Voor iedereen boven de 25: wat is het precies?
SnapChat is oorspronkelijk bedoeld als chat, waarbij beeld centraal staat. Met een foto of video kun je gekke filters, emoji’s, gezichtsmaskers en tekeningen toevoegen en deze delen met je vrienden of iedereen. In tegenstelling tot Instagram waar alles over het algemeen perfect gefotografeerd is, zijn Snapchats rauw en echt. Het zijn momentopnames die je meteen deelt zonder al te lang nadenken over mooie filters en poses. Het hoeft niet perfect te zijn. De ‘snaps’ die je deelt zijn maar een aantal seconden te zien en daarna verdwijnen ze weer. Ook kun je Snap Stories delen die maximaal 24 uur zichtbaar blijven. Snapchat gaat dan ook op een heel andere manier om met content dan dat we gewend zijn.
Snapchat inzetten als bedrijf
Volgens het ‘Nationale Social Media Onderzoek’ van Newcast (2017) heeft Snapchat 1,9 miljoen gebruikers, waarvan 960.000 de app dagelijks gebruiken. Uit datzelfde onderzoek blijkt dat Snapchat voornamelijk populair is onder jongeren. 67 procent van de gebruikers is tussen de 15 en 19 jaar en 25 procent tussen 20 en 39 jaar. Heeft je bedrijf een jonge doelgroep die Snapchat gebruikt en wil je meer betrokkenheid en naamsbekendheid? Dan is de app een ideaal communicatiemiddel. Mits je het op de juiste manier inzet. Alleen reclame willen maken via Snapchat gaat niet werken. Je moet vooral creatief omgaan met je content, want je wilt dat gebruikers jouw bedrijf uit zichzelf gaan volgen. De content dient dan ook met name leuk en kort te zijn (Marketingfacts 2016).
Advertentiemogelijkheden
Snapchat werkt aan een verdienmodel en heeft drie advertentievarianten ontwikkeld: Snap Ads, Sponsored Geofilters en Sponsored Lensen.
Snap Ads zijn videoadvertenties van maximaal tien seconden die tussen de normale content verschijnen. De videoadvertenties zijn fullscreen en verticaal, dus gebruikers hoeven hun telefoon niet te draaien. Aan de video’s is een interactief element toe te voegen, bijvoorbeeld een link naar een artikel, website of andere video. Met één swipe kan de gebruiker hier naartoe om meer te bekijken.
De Sponsored Geofilters zijn digitale stickers die je over je foto’s en video’s heen kunt zetten. Deze Geofilters zijn gebonden aan locaties, dus je vrienden kunnen meteen zien waar en wanneer de foto is genomen. Als bedrijf kun je een filter ontwikkelen en deze op een bepaald gebied en/of moment inzetten. Bijvoorbeeld tijdens een sportwedstrijd, festival of in een restaurant. McDonald’s was het eerste bedrijf dat hiervan gebruik maakte.
Met de Sponsored Lensen kunnen gebruikers bijzondere effecten creëren en over de foto’s en video’s plaatsen. Bijvoorbeeld de puppy lens, zoals hiernaast waarmee je op een hondje lijkt of de ‘face swapping’ lens waarmee je van gezicht wisselt met iemand anders. Bedrijven kunnen hun eigen lenzen ontwikkelen en zo kunnen jongeren op een unieke manier in aanraking komen met een merk. Bovendien deelt de klant uit zichzelf een merkuiting.
Wat kun je nog meer?
Stream bijvoorbeeld via Live Stories live video’s van evenementen of de lancering van nieuwe producten. Laat zien hoe het er achter de schermen aan toe gaat bij je bedrijf. Geeft kortingscodes die alleen gelden via Snapchat of vraag je gebruikers of ze een Snapchat willen nemen met je product (Frankwatching 2016). Maak gebruik van influencers die jouw product, bedrijf of dienst promoten. Bekende vloggers met een succesvolle Snapchat-account hebben een enorm bereik en staan vaak open voor samenwerking.
Content marketing-strategie
Snapchat is zeker in te voegen in je content marketing-strategie, maar alleen als je doelgroep zich daar bevindt. Kijk wie binnen je doelgroep Snapchat gebruikt en welke advertentiemogelijkheden daar het beste bij aansluiten. Zo kun je gerichte en waardevolle content versturen. Via Snapchat zul je andere content verspreiden dan bijvoorbeeld via Instagram of je website. Is je klant actiever op andere platformen dan is het verstandiger om deze kanalen te blijven gebruiken. Door persona’s en hun customer journey in kaart te brengen, kun je kijken naar welke kanalen het meest geschikt zijn. Content marketing blijft een kwestie van een lange adem, dus houd daar ook rekening mee als je Snapchat wilt meenemen in je strategie. Het is daarom goed om eens te experimenteren met de verschillende mogelijkheden.