Een persona of klantprofiel is een gedetailleerde beschrijving van een fictieve koper en helpt bij het bepalen van je content marketing-strategie. Hier lees je meer over persona’s. Er kan echter van alles mis gaan bij het opstellen van persona’s. We zetten de meest voorkomende valkuilen voor je op een rijtje:
Overnemen van internationale persona’s
Het is niet aan te raden om zomaar persona’s van het Amerikaanse, Engelse of Duitse hoofdkantoor over te nemen. Iedere doelgroep heeft zijn eigen kenmerken en deze kunnen heel goed per land verschillen. Een internationaal persona is wel een prima startpunt, maar vervolgens is het zaak om dit profiel aan te vullen met eigenschappen die gelden voor jouw specifieke doelgroep.
Standaard persona’s
Er zijn standaard persona’s te koop. Met name in een B2B-omgeving zijn koopprocessen echter vaak zo langdurig en ingewikkeld, dat dergelijke profielen niet voldoen. In een B2C-omgeving kunnen ze eventueel gebruikt worden, maar dan ook weer als startpunt voor een eigen, specifiek klantprofiel.
Geen aanknopingspunten
Een goed klantprofiel biedt aanknopingspunten voor je (content) marketing. Een persona moet niet alleen ingaan op eigenschappen, kenmerken en hobby’s, maar juist ook op de informatiebehoefte van je klant. Wanneer heeft de klant welke informatiebehoefte? Hiermee kun je je marketingplan opstellen en uitvoeren.
Onder in de kast
Jij en je collega’s hebben een intensieve en leuke sessie gehad over persona’s, je hebt samen een aantal profielen opgesteld, iedereen is tevreden over de uitkomst en hoppa! De persona’s belanden onder in de kast. Zonde van al het werk maar ook vooral zonde voor je klant. Print de klantprofielen uit en hang ze op. Neem ze mee naar vergaderingen, plaats ze op intranet, zorg er kortom voor dat je persona’s (en dus je klant) niet vergeten worden.
Niet actueel
Belanden je persona’s toch in de kast, dan is de kans groot dat je er ook niet aan denkt ze van tijd tot tijd te actualiseren. Terwijl dat heel belangrijk is. Je klant verandert, zijn werkzaamheden en uitdagingen veranderen, en jij en je bedrijf veranderen natuurlijk ook.