Dingeman Sarid: van de zolder naar Eisma - Eisma Content Marketing Ga naar hoofdinhoud
Dingeman Sarid, cameraman

Dingeman Sarid: van de zolder naar Eisma

Misschien denk je: waar komt die achternaam vandaan? Uit Israël. Mijn vader is er geboren in de woestijn. Mijn moeder komt uit de Nederlandse polder. Ze hebben mij opgevoed met een gevoel voor ethiek, trots, vrijheid en verantwoordelijkheid. En die voornaam dan? Tja, je moet nou eenmaal de familietraditie voortzetten.

Verhalen maken

In het geheime hutje op zolder, gekluisterd aan een fel rood met blauwe My First Sony, sprak ik mijn eerste verhaaltje in op tape. Verhalen maken, dat is wat ik wilde doen en dus ben gaan doen. En hoe ouder ik werd, hoe meer ik mij richtte non-fictie. Na de verkoop van mijn eigen videoproductiebedrijf en een lang verblijf in het buitenland ben ik begonnen aan de opleiding journalistiek, alwaar ik niets heb geleerd. Het ware onderwijs kreeg ik van mijn hoofd,- en eindredacteur tijdens mijn werkzame jaren op het Mediapark in Hilversum. Dankzij hun intellect, ervaring en inzet heb ik mij kunnen ontwikkelen tot allround redacteur met de nodige nationale en internationale ervaring. Ook in mijn freelance periode voor de landelijke omroepen leverde ik eigen documentaires, series en verslaggeving die tussen de twee tot zestig minuten duren.

Mensen houden van mensen

Eisma Bouwmedia is voor mij een uitdaging die ik niet eerder zo heb meegemaakt. Het gaat hier namelijk vooral over onderwerpen zoals verf, warmtepompen en plafondpanelen. Terwijl ik mij in het verleden juist bezig hield met thema’s als slachtoffer en dader, etnische spanningen, angst, trauma’s en veiligheid maar ook culturele eigenheid, trots, politiek, ideologie en religie. Een hele klus dus om de vertaalslag te maken naar de onderwerpen waarmee Eisma zich bezighoudt. Of misschien toch niet? Mensen kijken nou eenmaal het liefst naar mensen. En het gaat in mijn beroep vaak om kijken of luisteren, twee vormen die zie zich buitengewoon goed lenen voor inhoud over emoties, abstractie en het idee.

Focus op beeld en geluid

Eisma is een echte uitgever maar gedraagt zich niet als de generieke uitgever. Je ziet een verschuiving waarbij consumenten zich meer richten op beeld en geluid dan print en daar spelen we hier nu op in. Dit besef, een goede ontwikkeling, heeft ervoor gezorgd dat ik de functie als camera-journalist mag vervullen. Hou de afdeling ECM daarom goed in de gaten, want vernieuwing komt eraan!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *