Ga naar hoofdinhoud

Blog: virtual reality, really?

Een trend waar je momenteel veel van hoort, is virtual reality (VR). Deze trend lijkt misschien nog ver weg, maar de verwachting is wel dat 2017 het jaar van virtual reality gaat worden. VR wordt veel gebruikt in de gaming-wereld, maar kent ook genoeg andere interessante toepassingen.

Bouwprojecten

Zo kwam ik onlangs op het spoor van BINX Smartility uit Groenlo. BINX gebruikt VR en een speciale ‘Experience Room’ om hun bouwpartners of ‘co-makers’ door toekomstige projecten te laten lopen. Op die manier hebben alle partners een goed beeld van het project en dat maakt het gezamenlijk werken leuker én makkelijker. Risico’s en mogelijke problemen kunnen al vroeg worden opgespoord, er kunnen betere tijdsinschattingen worden gemaakt en complexe handelingen kunnen alvast virtueel getraind worden. Eventuele wensen van de opdrachtgever worden in het virtuele model aangepast en samen bekeken. Bekijk hieronder een video over hun VR-experience:

Andere toepassingen

BINX is niet de eerste en enige die VR toepast in de bouw. Zo maakte ook BAM eerder al een VR-app waarmee toekomstige bewoners hun woning kunnen bekijken. Velux gebruikt VR om te laten zien hoeveel extra licht er binnenkomt bij plaatsing van een dakraam. Ook wordt VR steeds meer gebruikt in de sanitairwereld, bijvoorbeeld om klanten hun toekomstige badkamer te laten zien.

Iedereen een VR-bril?

De mogelijkheden van virtual reality worden steeds groter en de brillen goedkoper. Sommige trendwatchers voorspellen dan ook dat de VR-bril binnenkort ons favoriete device is, de opvolger van achtereenvolgens de desktop, laptop, tablet en smartphone. Of het echt zo’n vaart loopt weet ik niet, maar interessant om te volgen is het zeker!

Margriet Brus 2 vierkantMargriet Brus is redacteur bij Eisma Content Marketing en Installatie & Sanitair. Haar focus bij Eisma Content Marketing ligt met name op videoproducties en projectdocumentaties.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.