Explainer video’s zijn een populaire vorm van videocontent. Ook bij Eisma zien we de vraag er naar toenemen. Maar wat houdt dit format precies in? En wanneer zet je een explainer video in?
Populair bij nieuwssites
Waarschijnlijk heb je op social media al wel eens voorbij zien komen: video’s van nieuwssites waarin ze een complex nieuwsitem uitleggen. Zo zet de NOSop3 ze in om extra achtergrond informatie te bieden bij nieuws of rondom actuele thema’s. De video’s worden gepresenteerd door iemand van de redactie, en de beelden worden afgewisseld met animaties of met fragmenten uit het nieuws. Op die manier word je bijgepraat over de achtergrond van het nieuws en ben je na het kijken helemaal op de hoogte.
De kracht van de video zit in de combinatie van audio en visuele informatie. Wanneer deze twee elkaar goed ondersteunen, kan de kijker de informatie beter onthouden. Daarbij is het wel belangrijk dat de animaties aansluiten bij wat er verteld wordt. Ze moeten de boodschap namelijk versterken en mogen niet afleiden.
Waarom een explainer video?
Ook als bedrijf kun je een explainer video goed inzetten. Het format is zeer geschikt om kennis en expertise te delen. En laat tegelijkertijd zien dat je als organisatie bereid bent om te helpen. In de video draait het er om dat je informatie duidelijk, kort en krachtig brengt. Dankzij animaties kun je ook laten zien hoe iets werkt. Het is dus zeer geschikt om de werking van een nieuw product te laten zien. Of om een complexe nieuwe wet duidelijk uit te leggen. Het is belangrijk dat de doelgroep zich herkent in je verhaal. Begin dus met het uitleggen van een probleem of situatie die herkenbaar is voor je doelgroep en werk daarna toe naar een oplossing.

Wat maakt een explainer video goed?
Een goede explainer video grijpt direct de aandacht en weet deze ook vast te houden. Het is dus belangrijk om goed na te denken over de eerste beelden die je wilt laten zien. De boodschap die je gaat vertellen moet kort zijn, waarbij je niet teveel op de details ingaat. Ga uit van ongeveer 60 à 90 seconden. De kijker moet het concept of het product snappen, maar hoeft nog niet alle in’s en out’s te horen. Die kun je bijvoorbeeld weer toelichten in een begeleidend artikel.
De video wordt opgenomen voor een green screen. Op die manier kunnen de animaties er later makkelijk ingezet worden en heb je een rustige, neutrale achtergrond. Het is ook mogelijk om de explainer in de vorm van een animatie te gieten. Het script wordt dan ingesproken door een voice-over.
Sluit de video af met een duidelijke call-to-action. Vertel je kijker wat hij moet doen, bijvoorbeeld een telefoonnummer bellen, een website bezoeken, een contractformulier invullen of een e-mail sturen.
Zelf aan de slag
Om je op weg te helpen met een script voor je eigen explainer video, kun je onderstaande vragen gebruiken. Aan de hand van de antwoorden op deze vragen heb je je boodschap helder en weet je in grote lijnen hoe je wilt dat je video eruit komt te zien.
- Wie is je doelgroep?
- Welk probleem hebben ze?
- Wat is jouw oplossing? Denk hierbij aan je product, dienst, of informatie waaruit blijkt dat jij expertise hebt.
- Wat zijn de belangrijkste voordelen of kenmerken van je product/dienst/oplossing?
Wanneer je de boodschap van je explainer video duidelijk hebt, kun je na gaan denken over de volgende punten:
- Animatie of presentator?
- Welke sfeer heeft je video?
- Welke concrete actie moet de kijker uitvoeren? (Call-to-action)
- Waar ga je de video verspreiden?
Zelf konden we natuurlijk ook niet achterblijven. En dus maakten we een explainer video waarin we uitleggen in welke fase van de customer journey je het beste een explainer video in kunt zetten.
Ook een explainer video?
Wil je ook een explainer video inzetten voor je bedrijf? Bekijk onze pagina over explainer video’s of neem contact met ons op. We denken graag met je over hoe je een explainer video, of andere content format, in kunt zetten voor jouw bedrijf of product.