Ga naar hoofdinhoud

‘Too f*cking complicated’?

ListeningAlweer enige tijd geleden was ik bij een inspirerende en vermakelijke sessie van Dave Trott, directeur van diverse marketingbedrijven in de USA. Gewapend met slechts een velletje papier en een viltstift wist hij een belangrijke boodschap over te brengen. Volgens Trott maken marketeers marketing namelijk ’too f*cking complicated’ en zijn we ons publiek uit het oog verloren. Terwijl zij juist het allerbelangrijkste zijn. Welke kanalen of communicatiemiddelen je ook gebruikt, je publiek blijft hetzelfde. Je moet dus heel precies weten wat je publiek interessant en belangrijk vindt, maar bovenal ook wil horen. Op zijn website geeft Trott een mooi voorbeeld:

“In de 18e eeuw werkten er in Groot Brittannië 216.000 mensen in de mijnen. Hieronder waren ook veel vrouwen en kinderen, die laatsten soms nog maar zes jaar oud. De kinderen waren vaak geketend en werden de krapste ruimtes in gestuurd.

Lord Anthony Ashley Cooper was een vernieuwer die vond dat kinderen recht hadden op onderwijs. Niet dat ze niet mochten werken, maar ze moesten ook tijd hebben om iets te leren, met name het bestuderen van de bijbel was in die tijd erg belangrijk. Hij stelde dus voor om kinderen niet meer dan 10 uur per dag te laten werken. Helaas werd zijn voorstel niet aangenomen.

In 1838 gebeurde er een grote mijnramp waarbij 26 kinderen omkwamen. Lord Ashley gebruikte deze gebeurtenis om zijn plan nogmaals onder de aandacht te brengen, helaas weer zonder resultaat. Dus gooide de Lord het over een andere boeg: hij vertelde dat er in de mijnen mannen, vrouwen en kinderen naast elkaar werkten met ontblote bovenlijven. En dat er zelfs mannen waren die vanwege de hitte helemaal naakt werkten. Het Victoriaanse volk was geschokt. Vrouwen en kinderen werden volledig uit de mijnen gebannen.”

De les die we hieruit volgens Dave Trott kunnen trekken is dat, als we iets willen bereiken, we er achter moeten komen wat ons publiek belangrijk vindt. Wat wij (als mensen of marketeers) belangrijk vinden, is niet altijd hetzelfde als wat ons publiek belangrijk vindt. Voordat we zelf beginnen te spreken moeten we eerst weten wat ons publiek wil horen, anders kun je net zo goed tegen jezelf praten, aldus Trott. Waarschijnlijk was dat ook de reden dat ik met zoveel plezier naar zijn verhaal heb geluisterd: hij wist precies wat ik wilde horen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.