Ga naar hoofdinhoud

Wat kan de ‘webinerd’ allemaal nuttigen?

De afgelopen maanden zijn we in een sneltrein gezet qua online informatie- en kennisconsumptie. En de hoge snelheidstrein is aangekomen! Als uitgever van vakinformatie én als content marketingbureau zijn we daar ook blij mee; onze klanten zijn in 1 klap gereed én genoodzaakt om online te netwerken en kennis te delen.

Word je zelf ook gedwongen om je beursdeelname, congres, award-uitreiking of ander relatie-evenement te cancelen, dan zetten we in dit artikel kort op een rijtje wat je mogelijkheden zijn om je fysieke bijeenkomst om te buigen naar een online bijeenkomst.

Webinars

Veel professionals zijn al gewend om webinars te volgen. In meestal een uurtje of een half uurtje word je bijgepraat over een actueel onderwerp, terwijl je in de live-uitzending ook vragen aan de sprekers kunt stellen. Ook kun je de webinars na afloop on demand aanbieden; iets dat uit SEO oogpunt interessant kan zijn. In dat laatste geval komt je publiek dat zich online oriënteert op een bepaald onderwerp automatisch bij jouw webinar-uitzending uit, waar je je profileert als kennispartner (mits goed getagd). Dat er vele smaken zijn voor je webinar zijn, blijkt wel uit dit overzicht.

Online congres

Er zijn veel mooie technische tools beschikbaar om je bezoekers een echte congreservaring mee te geven. Met dergelijke technieken kan de deelnemer sessies bijwonen, vragen stellen, netwerken met overige deelnemers en meer. In dit artikel van Frankwatching lees je o.a. welke (internationale) partners er zijn om dit technisch zelf op te zetten.  Houd er rekening mee dat de voorbereidingen voor een online congres fors zijn wanneer je zelf alle content voor de plenaire- en parallelsessies wilt maken, sprekers gaat benaderen én de promotie moet verzorgen. Veel bedrijven gaan daarom een samenwerking aan met een partner die dit voor hen uit handen kan nemen. Ook Eisma Media Groep, met haar grote bereik in veel sectoren (t.b.v. de promotie) is daarom een logische keuze.

Livestream op de socials

Een livestream op de socials. Heb je veel volgers op Facebook of Instagram, dan heb je ongetwijfeld al eens een livestream verzorgd. Of er in ieder geval eentje bekeken, zeker in deze tijd waarin ook veel artiesten hun optredens online verzorgen. Nieuw bij LinkedIn is dat je sinds kort ook evenementen op LinkedIn aan kunt maken.  Heel effectief, omdat je daarbij makkelijk en snel je netwerk kunt uitnodigen. Denk bijvoorbeeld aan een online productdemonstratie. Laat een professionele partner een goede livestream instructievideo maken van je nieuwe product. Voorbeelden van een B2B instructievideo, vind je hier. Dit format wordt met name gekozen wanneer je wilt uitleggen en interactie van ondergeschikt belang is. Wanneer je wel belang hecht aan interactie en discussies is onderstaande optie iets voor jou:

Een paneldiscussie of ronde tafel gesprek

Zet een paar professionals bij elkaar aan tafel (natuurlijk op 1,5 meter afstand; een grote tafel dus…) en laat hen discussiëren over een nieuwe wet, een nieuwe technologische ontwikkeling of dat waar jij je als bedrijf mee wilt associëren.

Van al deze bovenstaande formats van online kennisdeling, kun je weer nieuwe (on- en offline) content maken, die je vervolgens weer met je publiek kan delen. Wanneer je een beeld wilt krijgen van wat je allemaal aan content kunt maken van je (online) event, lees dan nog dit artikel.

Tot slot, ik realiseer me dat bovenstaande opsomming niet eindig is. Het geeft wel een indruk van het soort online kennisdeling waar (de klanten van) de klanten van de Eisma Media Groep behoefte aan hebben.  En nu we de afgelopen maanden, tijdens deze corona-crisis, allemaal zelf ‘webinerds’ zijn geworden, kunnen we ons publiek nog een hoop meer bieden!

Geïnteresseerd in hoe het team van Eisma Content Marketing je verder kan helpen met een of meerdere van bovenstaande opties? Neem contact met ons op!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.