Ga naar hoofdinhoud

Webinartips: presenteren kun je leren

Een bibberstem, knikkende knieën en adrenaline die met TGV-vaart door je aderen giert. Wie voor het eerst een webinar presenteert, herkent wellicht bovenstaande punten. Toch zijn er genoeg tips en tricks om je grootste zorgen voor een live-presentatie weg te nemen.

Een goed begin…

Je webinar staat of valt met een goede inleiding. Het is hét moment om de kijker context en duiding te bieden over het onderwerp. Maak er geen ellenlang monoloog van. Trek je kijkers het webinar binnen met enkele krachtige zinnen. Ook een prikkelende vraag of stelling kan een prima opening zijn van jouw webinar. Loopt jouw intro niet lekker dan blijft dit het hele webinar in je achterhoofd hangen. Zorg dus dat je precies weet wat je wilt vertellen.

Stampen

Wat is nu precies de grootste angst bij zo’n live-presentatie? Juist, een totale black-out. Daar is eigenlijk maar een goede tip voor; stampen. Je inleiding, vragen voor je gasten, teksten voor bruggetjes en schakelingen. Zorg ervoor dat je ze kunt dromen. Als je ze de stof goed kent, zul je merken dat je je webinar met meer zekerheid tegemoet treedt. Een belangrijk hulpmiddel is het draaiboek. In voorgesprekken met je studiogasten/deskundigen kun je vaak al de nodige informatie filteren om te gebruiken voor je draaiboek. Dit biedt houvast. Daarnaast weten de andere deskundigen ook van elkaar wat ze gaan zeggen. Zo voorkom je doublures.

Ken je gasten

Als presentator van een webinar heb je eigenlijk een ondergeschikte rol. De inhoudelijke informatie komt immers van je studiogasten. Zij zijn er voor de diepgang. Informeer altijd of zij al ervaringen hebben met webinars of het spreken voor grotere gezelschappen. Zo niet, maak ze bekend met het begrip webinar. Welke camera pakken ze, hoe lang zijn ze aan het woord, wat is de indeling van het webinar? Het werkt vaak goed om van tevoren al even te oefenen met de overige sprekers. Op die manier raak je goed op elkaar ingespeeld. Geeft een spreker relevante info waar een andere spreker op in kan haken? Doen. Interactie tussen je sprekers doet het goed op beeld. 

Uhmen en hakkelen

Een kleine verspreking of een zin die er hortend en stotend uitkomt? Schaam je niet, we zijn immers geen robots. Zo’n verspreking overkomt iedereen en is ook charmant. Ben je toch niet helemaal zeker van je spraakvaardigheid? Er zijn prima trainingen te volgen op dit gebied. De beste tip is om beelden van jezelf terug te kijken. Misschien confronterend maar het legt wel haarfijn bloot waar je verbeterpunten liggen. Stopwoordjes, zenuwtrekken of iets te vaak ‘uhm..’ Probeer ze in het vervolg achterwege te laten.

Laat het los

Misschien wel het belangrijkste punt; vergeet niet te genieten. Het presenteren van een webinar is leuk. Wanneer je eenmaal op gang bent, vergeet je dat honderden kijkers jou op dat moment live volgen. Voor je gevoel leid je een gewoon studiogesprek. Doordat kijkers live de mogelijkheid hebben om vragen te stellen, ontstaat er interactiviteit. Wanneer je bovenstaande punten goed in de gaten houdt, vliegt zo’n uurtje snel voorbij.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.