Ga naar hoofdinhoud

Duizend woorden… of één beeld?

Iedereen kent de uitdrukking wel: één beeld zegt meer dan duizend woorden. Handig, zeker in de content marketing: effectieve, directe communicatie met gevoel – en dat door één foto of illustratie. Makkelijk te delen via social media, dus aandacht verzekerd! 

Ideaal toch? Maar beeld en woord zijn elkaars maatjes, ze kunnen niet zonder elkaar. Een foto kan meteen een gevoel overbrengen, een tekening kan een onzichtbaar proces grafisch treffend neerzetten. 

Magie

Voor het Eisma-merk installatie.nl maakte ECM bijvoorbeeld een tekening van een oneindige serie veranderingen, die zelfs de vakman-installateur nooit te zien krijgt: de werking van de warmtepomp. 

Ofwel: een illustratie van het ‘magische’ koudecircuit. Wat daar nou precies gebeurt in de buizen en apparaten, dat is per definitie onzichtbaar. Natuurlijk, het is prima uit te leggen. Alleen zou de ingenieur hierbij inderdaad minstens duizend woorden nodig hebben om de werking toe te lichten. En dat wordt al snel een verhaal met hogere natuurkunde, een scheutje chemie en nog een paar disciplines. Met al die afkoelingen, metamorfoses, drukverhoging, c.q. -verlaging, wordt het voor de lezer té snel té ingewikkeld.

Als tekening en mét tekst is het koudecircuit opeens begrijpelijk

Simpel?

Door deze illustratie snapt zelfs de geïnteresseerde leek hoe het werkt. Natuurlijk is het plaatje niet volledig: allerlei vaktermen ontbreken, diverse technische randvoorwaarden zijn niet gespecificeerd. Maar daar ging het hier ook niet om. Simpelweg de magische werking uitleggen van de immens populaire warmtepomp, dat was het doel. Met een handvol stiften werkt dat beter dan met duizend natuurkundige nuances, thermische mitsen & maren en technische voetnoten. 

Beeld erbij = betere content

Eigenlijk vervangt zo’n tekening niet alle 1000 woorden, maar nodigt de lezer juist uit om de overgebleven 500 ook daadwerkelijk te gaan lezen. Illustratie versterkt de tekst, deze combinatie vormt een gouden team. ECM kan die meerwaarde ook aan uw content toevoegen. 

Meer weten?

Eén reactie op “Duizend woorden… of één beeld?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.