Ga naar hoofdinhoud

Zakelijk vloggen met je smartphone

Eerder schreven we al over hoe je als ondernemer een vlog voor je bedrijf kunt inzetten. Met vloggen kun je veel succes behalen: het verhoogt je online zichtbaarheid in zowel Google als YouTube, je naamsbekendheid en zorgt ervoor dat (potentiële) klanten je beter leren kennen en zich met je verbonden voelen. Redenen genoeg dus om met vloggen aan de slag te gaan. Voor het maken van een vlog hoef je geen professional te zijn. Zo kun je met je smartphone video’s opnemen van hoge kwaliteit en zijn er apps ontwikkeld waarmee je eenvoudig op je mobiel kunt monteren. Wil jij ook beginnen met zakelijk vloggen? Dan hierbij een paar tips.

Shoplist

Voordat je begint met het opnemen van een vlog heb je een paar basismaterialen nodig. Je kunt natuurlijk filmen met een professionele camera, maar een smartphone met een goede camera werkt net zo goed. Zorg er wel voor dat je genoeg geheugen hebt (minstens 64 gigabyte). Ten tweede is het geluid belangrijk. Je kunt oordoppen gebruiken met ingebouwd microfoontje, maar voor kwalitatief goed geluid is een dasspeldmicrofoontje of draadloze microfoon die je in je mobiel plugt beter geschikt. Ten slotte heb je een smartphonehouder of selfiestick nodig. Je kunt het zo duur en goedkoop maken als je zelf wilt. Wil je echt professioneel aan de slag, dan spreekt het voor zich dat een selfiestick van de Kruidvat het niet lang uithoudt en dat een dasspeldmicrofoon beter werkt dan een paar oordoppen met microfoon.

Script

Net als voor een ‘gewone’ video, maak je ook voor een vlog een script van te voren. Bedenk waar je over wilt praten en geef zinvolle informatie; welke boodschap wil je overbrengen naar je publiek? Begin de vlog bijvoorbeeld met een probleem waarvan jij denkt/weet dat je klant mee worstelt en beantwoord dit in de vlog. Houd het zakelijk, maar tegelijkertijd ook losjes en informeel. Het hoeft allemaal niet perfect geformuleerd te worden. Eindig je vlog altijd met een call-to-action.

Presentatie

Als je gaat opnemen kijk dan rechtstreeks in de camera en niet naar het beeldscherm. Zorg ervoor dat je een ontspannen houding aanneemt en dat je tot en met je schouders in beeld bent. Mocht je niet zo goed zijn met het onthouden van tekst, dan kun je eventueel met een autocue-app werken. Probeer het verhaal niet op te lezen, want dat komt heel onnatuurlijk over, maar breng het op een spontane en losse manier. Zonder autocue is vaak spontaner. Het werkt het beste als je de vlog in één keer achter elkaar opneemt. Maak je een fout in de tekst, begin de zin dan opnieuw. De fout kun je er later eenvoudig uitknippen.

Montage en muziek

Nadat de vlog is opgenomen ga je deze bewerken. De meest populaire en gebruiksvriendelijke apps voor monteren op je smartphone zijn iMovie en VivaVideo. Daarmee kun je eenvoudig tekst, thema’s, filters, stickers, effecten en een voice-over toevoegen. Ook kun je de stukken tekst die niet goed zijn gegaan eruit knippen. Om de vlog nog leuker te maken kun je ook muziek onder de video zetten. In VivaVideo heb je een rechtenvrije muzieklijst waar je uit kunt kiezen. Wil je toch iets anders? Dan kun je muziek toevoegen via bijvoorbeeld: audiojungle, soundcloud of premiumbeat. Ben je klaar met editen? Dan sla je de video op in je filmrol. Sla de video voor de zekerheid ook op in je iCloud Drive of Dropbox.

Wil je meer weten over het maken van vlogs, of heb je andere vragen? We informeren je graag! 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *