Ga naar hoofdinhoud

Dronebeelden? Graag! Maar let op…

Je wilt luchtbeelden van jouw bedrijf en huurt een dronepiloot in. Houd er dan wel rekening mee dat de piloot gecertificeerd moet zijn en dat er door regelgeving beperkingen zijn voor het laten opstijgen van drones.

Dronebeelden geven een extra dimensie aan video’s en foto’s, en kunnen het onderscheid maken tussen de vele video’s die per dag worden geüpload op YouTube. Een gimbal in de drone zorgt voor vloeiende beelden en nieuwe technieken zorgen voor prachtige HD1080p- of zelfs 4K-beelden. Maar pas op. Er zijn strenge regels en die regels worden nadrukkelijker nageleefd nu het luchtruim steeds drukker wordt en het aantal incidenten met drones toeneemt. Want wie naar boven kijkt, ziet vanaf de grond niet dat er in de lucht ook allerlei verkeerregels zijn.

Eisma Content Marketing maakte voor ABB deze video over een nieuw distributiecentrum, met dronebeelden van zowel de buiten- als de binnenkant.

Laagvlieggebieden

Een gecertificeerde dronepiloot is maar al te goed op de hoogte van deze luchtverkeersregels, en weet dus wat wel en wat niet mag. Zo is het bijvoorbeeld verboden om over drie aaneengeschakelde gebouwen te ‘dronen’, en geldt een vliegverbod bij een mensenmassa bij 11 of meer bij elkaar staande personen. Een bedrijfsfeestje op het buitenterrein kan daardoor al een obstakel zijn. En een kwartier voor zonopkomst en een kwartier na zonsondergang is het niet toegestaan om een drone op te laten stijgen.

De misschien wel belangrijkste regel is dat vliegen in de nabijheid van een vliegveld ten strengste verboden is. Dronepiloten moeten tot 3 kilometer afstand houden van gecontroleerde luchtruimen zoals die van Schiphol, Rotterdam Airport en de militaire vliegbasis Volkel.

Het prachtige hotel Jakarta laat zich het beste vangen met dronebeelden.

Daarnaast zijn er nog tal van laagvlieggebieden verdeeld over het land waar onder andere testvluchten plaatsvinden. Voor deze laagvlieggebieden gelden afwijkende regels en een extra persoon die met de dronepiloot meekijkt. Ook telt Nederland zweefvliegvelden, helikopterlandingsplaatsen en natuurgebieden waar niet of nauwelijks gevlogen mag worden op bepaalde tijden. De app ‘ASRVliegVeilig’ geeft aan of je wel of niet mag dronen in Nederland.

Meerwaarde dronebeelden

Kortom, regels beperken de mogelijkheden. Daarom is het belangrijk om vooraf goed te informeren of de dronepiloot die jij inhuurt gecertificeerd is. Een ROC Light-vergunning volstaat voor drones met een maximum gewicht van 4 kilogram. Deze piloten zijn getraind, opgeleid, verzekerd en aangemeld bij de Inspectie Leefomgeving in Transport (ILT). Het niet naleven van de droneregels kan piloten overigens fikse boetes opleveren, die kunnen oplopen tot 7.800 euro.

Feit is dat drones een meerwaarde vormen. Niet alleen als het gaat om foto’s en video’s voor marketingdoeleinden, maar ook voor technische toepassingen. Zo worden drones ingezet bij gevelinspecties en kunnen ze door middel van warmtemetingen kijken of zonnecollectoren defect zijn.

Voor deze video van Remmers werd de drone ingezet voor een mooi totaaloverzicht van het project.

Nu het aantal drones toeneemt en de eerste droneradars al zijn gesignaleerd, kun je er vergif op innemen dat de regelgeving scherper wordt. Achilleshiel is momenteel nog de handhaving op dronegebruik. Maar als die op orde is, komen er meer controles en boetes. En daar wil jij met jouw onderneming ver van weg blijven.

Wil jij het verhaal van jouw bedrijf of product vertellen? Informeer dan naar de mogelijkheden van video’s. Eisma Content Marketing praat je graag bij over de mogelijkheden.

Joske Dik Eisma Content Marketing

Over

Joske Dik is content-journalist bij Eisma Content Marketing. Ze maakt onder andere videoproducties, schrijft artikelen, bedenkt animatiescripts en begeleidt webinars.

Neem contact op met Joske Dik: Bel +31 88 29 44 700 of stuur een e-mail

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.