Ga naar hoofdinhoud

Het beeld: in gesprek met cameravrouw Myrthel van der Ploeg

Gebeurtenissen verslaan. Mensen leren kennen. Werelden verbinden. Beelden maken waar je verliefd op wordt. De kracht van video beschreven vanuit onze vrouw achter de camera: Myrthel van der Ploeg.

Wanneer kun je iets niet in tekst vangen? Is het gevoel of de beleving overbrengen belangrijker dan de informatie? Wat kun je alleen maar overbrengen in bewegend beeld? De keuze voor video kan met verschillende argumenten worden gevoed. Feit is dat het maken van een onderscheidende video aandacht vergt, en dat de menselijke factor vaak het verschil maakt. De Utrechtse Myrthel van der Ploeg (29) heeft al een aardige track record voor diverse content marketing-producties.

Goed luisteren

Ze studeerde journalistiek, maar had al gauw in de gaten dat haar hart niet bij de geschreven pers lag. Het beeld greep haar, en liet haar niet meer los. Ze raakte verknocht aan de camera, leerde scripts schrijven in New York, liep stage bij Reuters en heeft inmiddels een leuk rijtje met documentaires achter haar naam staan. Het snelle journalistieke werk laat ze inmiddels lopen voor de inhoud. Dat ze voor haar studie ook nog mbo sociaal pedagogisch werk studeerde helpt hier zelfs bij. “Sociaal werkers kunnen heel goed luisteren. Daar draag ik elke dag nog wat van mee.”

Menselijke factor

Myrthel is producer, cameravrouw, journalist en editor in één. Een verhalenmaker, en dat is onderscheidend. Beurzen voor schilders en installateurs, portretten, projectreferenties; ze hebben een gemeenschappelijke deler. Professionele passie, en mensen die weten waar ze het over hebben. “Ik kan genieten van mensen die opgaan in hun vak. Dat zie je in de ogen, en daarmee maak je schitterende beelden.” Wat voor Myrthel kicken is? “Ik zou nog meer mooie portretten willen maken. Het karakter, of een drive in beeld brengen, waarbij je als kijker verliefd wordt op de hoofdpersoon.” Of dat ook kan binnen het professionele commerciële circuit? “Natuurlijk, waarom niet? Juist die menselijke factor kan het verschil en onderscheid maken.”

Trends in video

Wat zijn nu trends? “Video is toegankelijker geworden. Met beperkte techniek -vaak volstaat een goede spiegelreflex- wordt de filmische uitstraling al haalbaar. Dat betekent dat je tegen minder kosten steeds mooiere beelden kunt maken. En mooie beelden worden gewaardeerd.” Wat moeten we volgens Myrthel in de gaten houden? “Naast klassieke video’s, zoals verslaggevende video’s, interviews, documentaties en projectreferenties wint de interactieve video terrein. Virtual reality, 360 graden views, maar ook de video waarin grafische elementen zijn verwerkt: geanimeerde elementen die techniek uitleggen bijvoorbeeld. De behoefte aan kwaliteit neemt toe. De grenzen tussen de keiharde journalistiek, de documentaire en de commercie vervagen. Het verhaal is leidend, en de rol van de mens in beeld is enorm. Dat zijn heerlijke gegevens om mee te werken.”

Tekst: Eddy Buiting
Fotografie: Johan van der Wardt

Het volledige artikel is verschenen in Content. Marketing met een verhaal. Bestel hier een gratis exemplaar.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.