Ga naar hoofdinhoud

Niet bloggen, maar vloggen!

Enzo Knol

Of beter nog: doe het allebei. Vloggen, een blog in de vorm van een video, je kunt er niet meer omheen. Vloggers als Enzo Knol, Mascha van Beautygloss en VeraCamilla zeggen je misschien helemaal niets; toch hebben zij duizenden volgers en verdienen ze inmiddels de kost met hun digitale dagboek. Maar vloggen is niet alleen voor jongeren bedoeld. Eind vorig jaar is zelfs Frans Bauer aan het vloggen geslagen en met succes. Vloggen is voor iedereen, en daarom ook heel geschikt voor bedrijven en organisaties. In dit artikel leg ik uit hoe je de vlog ook voor je bedrijf kunt inzetten.

Maak het persoonlijk
Een vlog gaat voornamelijk over het dagelijks leven en is vaak rauw en ‘echt’ gefilmd, met weinig tot geen nabewerking. Als zakelijke vlogger presenteer je je bedrijf in een persoonlijke video. Het is een mooie manier om het bedrijf een gezicht te geven. Je komt rechtstreeks in contact met je publiek en maakt het menselijk, toegankelijk en herkenbaar. De drempel tot contact opnemen wordt lager voor (potentiele) klanten. Bovendien kun je in korte tijd veel vertellen en laten zien. Ideaal voor degene die liever spreekt dan schrijft!

Interessante content
Door content te maken over bedrijfsactiviteiten of een toelichting te geven op een bepaald product bereik je je potentiele klantenkring. Vloggen binnen je onderneming is ook in te zetten om te laten zien wat er in het bedrijf speelt en wat de dagelijkse bezigheden zijn van de werknemers. Als het om een groot bedrijf gaat is het voor een buitenstaander, maar ook voor medecollega’s soms moeilijk in te schatten wat ze nu eigenlijk de hele dag doen. Een medewerker die op pad moet voor het bedrijf kan bijvoorbeeld filmen wat hij op zo’n dag allemaal meemaakt. Het filmen kan tegenwoordig eenvoudig worden gedaan met een smartphone of compact camera. Het hoeft niet veel tijd te kosten, want een gemiddelde vlog duurt tussen de vijf en tien minuten.
Een andere manier, afhankelijk van het type bedrijf, is om in een vlog een productieproces te tonen. Stel je maakt draaideuren, hekken of gereedschap, dan kun je dat proces filmen voor de klant. Ben je timmerman of installateur? Laat dan zien hoe de klant een bepaalde klus gemakkelijk zelf kan uitvoeren. Door op een persoonlijke manier inzicht te geven in het bedrijf en het productieproces wek je vertrouwen en bouw je een relatie op met de klant.

Uitstraling
Wil je als organisatie gaan vloggen denk dan goed na over wat je wilt uitstralen. Als bedrijf is het belangrijk om professionaliteit te tonen. Een vlog van een gezellig kantinefeestje is misschien niet zo goed voor de merknaam en jezelf filmen als je in de file staat komt over alsof je het tussen de bedrijven door doet. Vanuit de auto filmen kan wel, maar neem de kijker dan bijvoorbeeld mee naar een (belangrijke) klant, evenement of ander bedrijfs-gerelateerde afspraak. Denk ook na over je kleding. Kleed je op een manier die bij het bedrijf en bij je functie past. Als advocaat trek je geen spijkerbroek aan tijdens je werk en een bouwvakker draagt geen stropdas op de bouwplaats.

Dwaal niet af
Daarnaast is het raadzaam om je vlog goed voor te bereiden, maar ook weer niet te goed, want het moet wel ‘echt’ overkomen. Hoe je dat doet? Door één onderwerp per vlog te behandelen en niet zomaar ergens te beginnen en zien waar het eindigt. Geef informatie waar de kijker echt iets aan heeft.

Het kan eng zijn om zelf voor de camera te verschijnen, en ook klinkt je eigen stem soms als die van iemand anders. Maar als je duidelijk op een rijtje hebt welk onderwerp je wilt behandelen en dit een paar keer oefent, dan went het snel. Hoewel een vlog ‘rauw’ en ‘echt’ wordt opgenomen, kun je het natuurlijk best een paar keer opnieuw filmen. Niemand die dat ziet. Stap dus over die drempel heen, en maak van je volgende blog een vlog!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.