Ga naar hoofdinhoud

Stap voor stap naar podcastmaster

De Zelfspodcast, Marc-Marie en Aaf vinden iets of Teun en Gijs vertellen alles. Je struikelt tegenwoordig over de kritische, informatieve of grappige podcasts. Journalist Tijdo van der Zee maakt voor Installatie.nl een populaire podcast. Lees hier zijn tips en tricks om zelf ook een podcastmaster te worden.

Bedenk een goede opzet

“Een podcast is meer dan alleen een eenvoudig vraaggesprek. Denk net als bij een artikel na over de opzet. Wie is de doelgroep? Hoe maak ik het leuk? Het kan soms goed werken om de studio in te ruilen voor een podcast op locatie. Wanneer je over een technisch onderwerp vertelt, is het juist extra sfeervol als je op de achtergrond ronkende machines hoort. Een serieus emotioneel leent zich vaak meer voor een rustige setting. Verder: zoek tegenstrijdigheden, werk met stellingen en zorg voor een goede kop en staart van je verhaal.”

Klaar voor de start?  

“Voor ik ga opnemen houd ik altijd een voorgesprek met mijn gast(en). Dat kan voor beide partijen verhelderend werken. Zo kun je bijvoorbeeld onderwerpen bespreken die langskomen. Zo’n voorgesprek verwerk ik tot een script. Dat geeft je een houvast tijdens de uitzending. Op die manier voorkom je dat je vragen vergeet of afdwaalt van de context. Heb je al wat meer podcastervaring en houd je het liever spontaan dan kan het uiteraard ook zonder script. Net waar jij je prettig bij voelt.”

Editten

Drie veelgebruikte software-opties:

Adobe Audition – Zeer uitgebreide software waarmee je jouw podcast tot in de details kan finetunen.

Audacity – Gratis software waarmee je jouw podcast kan mixen en editen. Populair bij veel mensen. Hierdoor zijn er ook voldoende tutorials te vinden.

Hindenburg Journalist – Vergelijkbaar met Adobe Audition, maar iets minder geavanceerd. Biedt wel meer mogelijkheden dan bijvoorbeeld Audacity.

Zelf aan de slag? Check deze checklist voor het maken van de ideale podcastvoorbereiding 

Voorbereiding: 

  • Voorgesprek via Teams of telefonisch, uitwerken script 

Opnamebenodigdheden: 

  • Microfoon setup met pre-amp + opnamesoftware op de computer. Denk aan verlengsnoer 
  • Reportage-element met lavalier microfoons, telefoon of audiorecorder 
  • Kan ook opnemen op afstand met Hindenburg + Teams of met Zencastr, denk aan goede usb-microfoon 

Montage: 

  • Montage-software zoals Hindernburg Journalist of Audacity 
  • Kan nog voice-overs maken 
  • Inplakken jingles (van bijvoorbeeld audiojungle) 
  • Opslaan en exporteren 

Publiceren 

Natuurlijk kan Eisma Content Marketing je ook helpen met het maken van een podcast. Lees hier meer over de mogelijkheden of neem direct contact met ons op.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.